Posun spotřeby TČ do levnější cen vs. výhodnější COP přes den vůči noci

Se změnou tarifikace alá Vitásková II, různých flexibilních tarifů a počítání 1/4 h. nás asi všechny čeká přechod na smart odběry energie. Jinak než se spotem to nepůjde. Jsem rád na vše připraven a jelikož mě na zahradě letos přibyl žrout s názvem TČ je potřeba se nad vším zamyslet.
Mám na střeše FVE s roční výrobou cca 8,2 MWh. Celková plánovaná spotřeba domu s TČ bude někde kolem 13 MWh, tedy aspoň doufám.
Jedu již 4 rokem viruálku od ČEZu, f. baterii jsem měl, ale v důsledku požárů LG v Australii (měl jsem stejný typ) šla pro jistotu z domu. Pro SolarEdge moc komp. baterií není.
Následný AC coupling na Victronu jsem zatím odpískal.

Tedy úvaha je zatím taková, že bych mohl řídit spotřebu TČ dle spotu. S HA si již nějkolik let tykám, nějaké automatizace již mám zasebou. Stejně jako v PLC Unipi. TČ má Smart Grid, kdy se dá řidit externím příkazem.

Jen by mě zajímalo, zda někdo již TČ takto posouvá a zda proti tomu porovnával lepší COP přes den v důsledku vyšší teploty.

Díky

2 Likes

Udělal jsem rychlý výpočet z ceny z 7.2.2023. Teplota v 3.00 byla -8C, teplota v 13.00 byla -1C.
COP byl 2 a 3. Cena byla na spotu 140 a 151e, takže dost podobná. Jen COP v tom udělal docela velký neprospěch vůči noci.

Zajimavá úvaha! TC mam, ale k tomuhle detailu jsem se jeste nedostal… To COP je wild guess nebo to je od vyrobce? Asi by to chtelo napocitat na delsim vzorku dat, coz urcite udelame. Na rizeni TC se chystame, takze tohle je pro nas skvely napad!

Jo COP je od výrobce zatím z grafu. Letos pojedu TČ první sezonu, tak budu zaznamenávat údaje.
Chystám automatizaci v HA podle předpovědi počasí, chci vynechávat dvě hodiny s nejnižší předpovědí z 12. Reset vždy v 0.00 a 12.00, kontrola aktuálního času v seznamu každou hodinu. Uvidím, jak se to bude chovat. Pokud by byly velké rozdíly v teplotách přes noc a den, tak COP zmaří surf do nižších nočních cen. Jedu virtuálku, takže cena bude závyslá na mnoha faktorech. V HA s Vaší integrací porovnávám měsíční virtuální nákup/prodej na spotu bez odkládání spotřeby. Jsem moc zvědav na výsledek oproti virtuálce od ČEZu.

Budu moc rad za update! Ceka me taky prvni sezona s TC (ridim pres HA), tak jsem zvedavej, jak to bude nejlepsi ridit :slight_smile:

Jde o to, že po posledním update HA blbne hodinová předpověď, není vidět jako entita.
Zkoušíme udělat nějaké flow do NR, kde taháme data pomocí API z Met.no.
Ale kdyby někdo udělal :slight_smile: integraci, podobnou té Vaší s cenou spotu,kde by z ní vyšly entity na spínání jakéhokoliv zdroje, který je závyslý na okolní teplotě asi bych se nezlobil.
Podrobnosti bych dodal. A finále může být i kombinace s odkladem spotřeby jak dle spotu, tak i dle předpovědi počasí :slight_smile:

Tak už to testuju, zatím jen spínám relé :slight_smile: